#123

Uztura zinātnieces ieteikumi veselībai un labam garastāvoklim

Silvija Ābele, PhD, uzturzinātniece, uztura speciāliste

Mūsdienu cilvēka traģēdija ir tā, ka mums viss ir pieejams, ka mēs nesagaidām izsalkuma sajūtu.

Par epizodi

Kad man jautā, ko es pati visvairāk esmu ieguvusi no Cilvēkjaudas epizodēm, tad atbildu, ka tas ir labāks garastāvoklis un pašsajūta, kas ir tiešā veidā saistīti ar spēju ēst veselīgāk. Tas ir noticis, pateicoties intervijām ar ārstiem un uztura speciālistiem. Viņu atbildēs es gūstu gan motivāciju, gan spēju saprātīgāk izvēlēties, ko lieku galdā un savā vēderā. Arī mans vīrs ir laimīgs par rezultātu, ka ģimenē ēdam gan veselīgāk, gan garšīgāk.

Man joprojām ir daudz jautājumu par pilnvērtīgu uzturu un spēju pie tā pieturēties, tāpēc uz sarunu aicināju Silviju Ābeli, kura ir uzturzinātniece, uztura speciāliste, sertificēta GAPS uztura konsultante, turklāt viņai ir arī doktora grāds ķīmijā. Sarunā pievērsāmies ne tikai tam, kā ēst veselīgāk, bet arī, kā izveidot saprotošākas attiecības ar savu ķermeni, lai laicīgi pamanām, ko tas mums signalizē, labu vēlot.

Nav tāda ideālā, perfektā, optimālā uztura, kas derētu visiem cilvēkiem vienādi.

Sarunas pieturpunkti

3:09 Ar ko atšķiras uztura speciālists un uztura zinātnieks Latvijā

5:32 Kas pamudināja ķīmiķi ar doktora grādu pilnībā nomainīt virzienu un pusmūžā sākt studēt uztura zinātni

6:48 Vai uztura speciālistam arī mēdz būt ar ēdienu saistīti “grēciņi”

15:08 Kā saprast, kurš uzturs ir veselīgs cilvēka ķermenim, kad apkārt tik daudz pretrunīgas informācijas

20:55 Kam pievērst uzmanību, lai uzturs nebūtu pārāk vienveidīgs

36:57 Kāpēc ir tik svarīgi rūpēties par zarnu mikrobiomu; kā tas ietekmē mūsu domāšanu un dzīves kvalitāti

48:27 No kuriem produktiem Silvija iesaka izvairīties, un kur tie mēdz būt “paslēpušies”

50:37 Kā saprast, kurš produkts vai diēta ir piemērota konkrētam cilvēkam

1:00:31 Neierastas veselības problēmas, kuru cēloņus mēs neiedomājamies meklēt savā uzturā

1:08:12 Kā uzturā lietotie tauki ir saistīti ar enerģijas līmeni. Ieteikumi to lietošanā

1:18:01 Makro un mikro uzturvielas – kura svarīgāka, kā neapjukt un kā tās nodrošināt savam ķermenim

1:23:26 Cik būtiska ir zarnu veselība un kādi faktori to ietekmē

1:28:19 Vai saldēšana ir labs veids pārtikas uzglabāšanai savam patēriņam

1:32:01 Kam varētu noderēt GAPS (Gremošanas trakta un psiholoģisko traucējumu sindroms) grāmata un kur to iegādāties

Sarunā pieminētā informācija