Kā mazināt pārtikas kaitīgumu – Inese Siksna

#136

SARUNAS VIDEO un AUDIO IR ZEMĀK.

Kad par veselīgu uzturu sarunājos ar ārstiem, viņu atbilde ik pa laikam ir: “Šis būtu jājautā uztura speciālistam.” Man ir daudz jautājumu par pārtikas kaitīgumu un kā to novērst. Tāpēc uz sarunu aicināju Inesi Siksnu – vienu no zinošākajiem cilvēkiem par pārtikas drošības tēmām. Inesi rekomendēja vairāki atzīti speciālisti, kuriem lūdzu ieteikt sarunbiedru par to, kā mazināt pārtikas kaitīgumu uzturā.

Biju priecīga par Ineses pretimnākšanu ar iespēju atbildēt uz maniem jautājumiem ar vienkāršiem terminiem. Man bija sajūta, ka šī ir saruna virtuvē ar foršu draudzeni, kura darbojas pārtikas zinātnē. Viņa saprotoši izturas pret jebkuru jautājumu un atbild veidā, kas var palīdzēt turpmāk dot priekšroku veselīgākām izvēlēm.

Inese Siksna vairāk kā desmit gadus ir pētniece Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā “BIOR” un strādā arī ar pārtikas riska novērtēšanas tēmām. “BIOR” ir vadošais pētniecības, laboratorisko izmeklējumu un zināšanu pārneses centrs Baltijā.

Jo vairāk mēs ēdam pārstrādātu produktu, jo biežāk mums to kārojas.

Sarunu audio formātā klausies šeit:

Saprātīgu revīziju savā ēdienkartē var veikt katrs.

SARUNAS PIETURPUNKTI:

  • 4:28 Ar ko ikdienā nodarbojas Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR
  • 12:44 Kūpinājumi un benzopirēns – kā tika veikts pētījums un pie kāda secinājuma zinātnieki nonāca
  • 22:40 Kāpēc cilvēki pārtikas produktos esošās kancerogēnās vielas neuztver pietiekami nopietni
  • 27:44 Kurā laikā mūsu pārtika bija veselīgāka – Padomju laikā vai šobrīd
  • 31:05 Ko uztura zinātniece Inese Siksna ir mainījusi savā ikdienā un uzturā, balstoties uz veiktajiem zinātniskajiem pētījumiem
  • 33:13 Vai bērzu sulas drīkst ievākt no jebkur auguša bērza
  • 37:32 Cik daudz sāls lietošana uzturā nav kaitīga veselībai, un kā to izrēķināt
  • 41:43 Kā fermentētie produkti iedarbojas uz zarnu mikrobiomu
  • 43:50 Kāpēc ir tik svarīgi pirms produkta iegādāšanās izlasīt etiķeti
  • 49:44 Eļļas – kur un kā tās glabāt un lietot, no kā izvairīties
  • 1:05:21 Kā pareizi izvietot un glabāt produktus ledusskapī, galvenās kļūdas
  • 1:13:36 Ko darīt ar produktiem, kas mazliet iebojājušies, kuri bojājumi ir visbīstamākie
  • 1:29:46 Kas ir transtaukskābes, kur tās izmanto un kāpēc tās nav vēlamas. Margarīns.
  • 1:35:35 Patiesība par palmu eļļu
  • 1:40:14 Kā izvēlēties pannu, kas mazāk kaitē veselībai
  • 1:43:41 Produktu saldēšanas īpatnības
  • 1:48:46 Kā mēs varam labāk iedarboties uz savu mikrobiomu – ko atklāj zinātniskie pētījumi

SARUNĀ PIEMINĒTĀ INFORMĀCIJA:

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR

Pārtikas drošības kampaņas materiāli

Eiropas pārtikas nekaitīguma iestādes nacionālais kontaktpunkts.