VIDEO SARUNA IR REDZAMA ZEMĀK.
Lai arī kā man garšotu saldumi, man traucē saldumu blakusefekti: garastāvokļa un enerģijas svārstības, iekaisuma procesi ķermenī, pumpas, svara maiņa, bet vairāk par visu – tikko uzsāku ēst man neadekvātus saldumu daudzumus, tam kā lavīna seko dažādas citas noraušanās no man veselīga un enerģijas pilna dzīvesveida. Beigās jau nav runa par to, cik saldumu esmu apēdusi, bet gan cik sportošanas esmu nobumbulējusi, cik nakšu kvalitatīva miega sev esmu sabojājusi, cik veselīga ēdiena savā ikdienā esmu izlaidusi, cik reizes esmu zaudējusi savaldību komunikācijā ar bērniem vai vīru un cik prokrastinēšanas “lēkmju” ilgumā esmu iesprūdusi, kas atkožas ar vēl pamatīgāku stresu.
Tieši tāpēc, ka saldumi man garšo, un es vēlos tos baudīt saprātīgos un veselīgos apjomos, jo tā ir apzināta izvēle, nevis nespēja pateikt NĒ, es uz sarunu aicināju topošo uzturspeciālisti Annu Rozīti, kura kopā ar savu kolēģi Natāliju Korotkovu vada apmācības “Salda dzīve bez cukura”.
Kopš ierakstījām sarunu ar Annu ir pagājušas dažas nedēļas. Mans saldumu patēriņš no sarunas brīža ir kļuvis minimāls – apmēram reizi nedēļā es apēdu kādu brauniju vai saldējumu (nu labi – šeit gan dubultporciju), vai nelielu tumšās šokolādes gabaliņu. Patīkams blakusefekts – man patīk, ka es to spēju un ka man tas padodas viegli. Teikšu, kā ir, mana ticība saviem spēkiem tāpēc ir pieaugusi.
Tagad tuvojas mans gada grūtākais posms saldumu sakarā: nolādētais Helovīns (to sapratīs tikai tie, kam ir bērni, kurus tad, kad kaimiņbērni un visa klase rāpjas laukā no mājām, ģērbušies savos kostīmos ar saldumu spainīšiem rokā, nevar nepalaist sirojumā pa apkārtējiem mājokļiem, kur dāsnie kaimiņi ir sarūpējuši gardumus bērnu priekam) un Ziemassvētku mēnesis.
Es ticu, ka tas, ko Anna šajā sarunā pastāstīja, man palīdzēs ne tikai šobrīd, kad rezultātus jau redzu, bet arī svētku laikā, jo man nav jāatsakās no saldumiem vai jāpaļaujas tikai uz gribasspēku, jo, ja es darītu pa vecam, tad visa mana apņemšanās pajuktu, jūtot vienkāršu nogurumu vai kaut nelielu stresu, kam sekotu saldumu prieciņš pēc prieciņa, tad vilšanās sevī un vainas sajūta (arī par to, ka esmu izēdusi krietnu daļu no bērnu Helovīna guvuma) un rezultātā – vēl lielāka saldumu ēšana, lai sevi mierinātu.
Ja tev rodas jautājumi Annai, uz kuriem gribi atbildes, tad raksti tos šajā anketā. Tikai tad, ja saņemsim jautājumus, mums būs iespēja izveidot tiešraides sarunu ar Annu, kurā viņa atbildēs gan šos jautājumus, gan tos, kas vēl tikai radīsies.
ŠĪS SARUNAS TĒMAS AR LAIKA NORĀDI UN IETEIKTOS INFORMĀCIJAS AVOTUS ATRADĪSI ZEM VIDEO.
Sarunas pieturpunkti jeb NOTES:
- 00:04:59 Ko mēs zaudējam, kad ēdam cukuru
- 00:20:19 Saldumu ēšana kā iespēja nejust diskomfort
- 00:24:59 Kūka vai miegs – kā mēs apmānām savas patiesās vajadzības
- 00:28:18 Vainas sajūta kā riņķa dancis
- 00:33:51 Saldumi kā mānīgs problēmu risinājums
- 00:39:07 Apzināta ēšana kā viens no risinājumiem
- 00:44:33 Nevis aizliegumi, bet iedziļināšanās savās sajūtās
- 01:14:45 Ideja saldumu ēšanas alternatīvai
- 01:17:53 Kā cukurs ietekmē mūsu koncentrēšanās spējas
Sarunā pieminētie informācijas avoti:
- Online programma “Salda dzīve bez cukura“.
- Annu Rozīti var atrast Facebook un Instagram.
- YouTube raidījums “Tuvāk Sev ar Annu Rozīti”.
Annas dotais saraksts ar cukura veidiem:
- Glikoze (dabīgi: augļos, dārzeņos, graudaugos)
- Fruktoze (dabīgi: augļos, medū un arī dārzeņos)
- Saharoze (cukurs, kas ir mūsu cukurtraukā un ko pievieno lielākai daļai rūpnieciski ražotiem produktiem) (50% glikoze – 50% fruktoze).
- Brūnais cukurs ir tas pats baltais cukurs tikai ar melisi. Organisms balto un brūno cukuru uztver principā vienādi.
- Medus – satur antioksidantus, vitamīnus, minerālvielas, tam ir antibakteriāla un pretiekaisuma iedarbība, bet 80% no medus ir cukurs. Mazās devās (un kvalitatīvs – nefiltrēts un nekarsēts), protams, tas neradīs problēmas.
- Agaves sīrups satur līdz pat 90% fruktozes.
- Kokosriekstu cukurs, kļavu un kukurūzas sīrupi – satur daudz fruktozes.
- Biešu cukurs, vīnogu cukurs, karamele, invertcukurs, muskovado cukurs, panoča, demerara cukurs (jēlcukurs), dekstrīns, dekstroze (glikoze), galaktoze, maltoze, rīsu sīrups, cukurniedru sīrups, sorgo sīrups arī ir cukurs.
Annas ieteikumi ēdienreizēm, lai būtu vieglāk pieturēties pie minimāla saldumu daudzuma:
Atcerieties: tieksme pēc saldumiem tiek samazināta, ja dienas laikā tiek izveidots uzturvielu līdzsvars.
Brokastīs, kā arī pusdienās un vakariņās vajadzētu būt visām uzturvielām (olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti).
Jūs varat izmantot metodi, kuru sauc par šķīvja principu. Kur šķīvis ir sadalīts uz 3 daļām.

Dārzeņi, zaļumi, sakņu sautējums vai zupa aizņem šķīvja pusi. Svarīgi ir izvēlēties dažādu krāsu dārzeņus, jo dažādie krāsu pigmenti sniedz dažādus labumus veselībai.
Bet otra puse dalās uz 2 daļam:
1. Piedevās (ogļhidrāti).
Graudaugi un cieti saturoši produkti, kā pilngraudu maize un rīsi, makaroni, kartupeļi, auzas, kvinoja, griķi, grūbas.
2. Olbaltumvielās.
Var būt dzīvnieku izcelsmes.
– zivis un jūras veltes
– olas
– gaļa (mēs iesakām dot priekšroku liellopu un jēra gaļai)
– putns (vistas, tītara, pīles)
– subprodukti (aknas, sirds)
– skābpienā produkti.
Ir vērts pievērst uzmanību dzīvnieku izcelsmes produktu kvalitātei un dot priekšroku produktiem, kas iegūti no dzīvniekiem, kuri audzēti pēc iespējas tuvāk dabiskiem apstākļiem.
Augu izcelsmes olbaltumvielas.
– sojas produkti
– rieksti
– sēklas
– pākšaugi
Varētu būt vērts pievienot augu proteīna pulverus. Piemēram, kaņepju proteīna pulveris, jo tajā ir pilns aminoskābju komplekts.
Idejas brokastīm:
– Olu ēdieni + dārzeņi.
– Pilngraudu maize + sviests vai Gi sviests (vai avokado) + siers + dārzeņi.
– Griķi + augu piens + sēkliņas/riekstiņi.
– Auzu pārslu putra + čia sēklas (uz nakti aplieti ar augu pienu) + riekstu sviests + sēkliņas, augļi/ogas.
– Bezpiedevu jogurts (vai kokosriekstu vai mandeļu piens) + čia sēklas + riekstiņi/sēklas + augļi.
– Zivis, tītara vai vistas fileja, aknu pastēte klāt pie pilngraudu maizes (kur klāt arī dārzeņi).
– Biezpiens + pilngraudu maize + dārzeņi.
– Kabaču (+ var citus dārzeņu klāt pielikt) pankūkas ar olu un, piemēram, griķu miltiem.
Graudaugus un jebkurus citus ogļhidrātus kombinējam ar taukiem un olbaltumvielām:
Pusdienām izmantojiet šķīvja principu, lai tajā būtu visas uzturvielas (saliktie ogļhidrāti, olbaltumvielas un tauki). Arī vakariņās ir būtisks šķīvja principa sabalansēts uzturs + vakariņās ir vērts īpaši neaizmirst par saliktiem ogļhidrātiem (pilngraudu produkti – pilngraudu maize, brūnie rīsi, griķi, pilngraudu auzu pārslas u.c.) tas arī var palīdzēt mazināt kāri pēc saldumiem vakarā.
Uzdod savu jautājumu Annai.