#62

Kā sev un ģimenei sagādāt laicīgu, veselīgu un garšīgu ēdienu arī tad, kad trūkst laika, spēka vai ir ierobežots budžets

Anna Panna, kulināre

Ēšana ir atbildīga par mūsu garastāvokli.

Par epizodi

Cilvēkjaudā ir bijušas vairākas sarunas ar ārstiem un speciālistiem par to, cik liela nozīme mūsu veselībā ir tam, ko ēdam. Jautājums ir, kā ikdienā nodrošināt to, lai pašiem un ģimenei izdotos paēst savlaicīgi, pēc iespējas veselīgi, un pavisam noteikti – garšīgi, ņemot vērā, ka laika bieži vien ir maz, arī enerģijas ikdienas skrējienā reizēm pietrūkst, turklāt gribas, lai ēdienam atvēlētais budžets ir saprātīgs. Par risinājumiem šai situācijai runāju ar Annu Birmani jeb Annu Pannu, kura savu aktīvo karjeru svētku kūku cepšanā un gardumu meistarklašu vadīšanā ir papildinājusi ar cilvēku izglītošanu par savlaicīgu un efektīvu maltīšu gatavošanu, lai arī ģimene, kurā ir vairāki cilvēki, var ēst veselīgāk, tērēt tam mazāk laika un naudas un būt priecīgi par to, ka ēdiens garšo.

Mājsēde daudzas ģimenes ir nolikusi situācijā, kad cilvēki lielākoties ēd mājās un ēdiena gatavošana prasa vairāk laika nekā tas bija pirms pandēmijas. Savukārt stress, ko šajā laikā piedzīvojam, nereti ir iemesls, kāpēc tas, ko ēdam, nav nemaz tik veselīgs. Risinājums ir savlaicīga un plānota maltīšu gatavošana ilgākam laikam, turklāt tā, lai ēdiena izvēlē ikdienā ir dažādība, kad sagatavot konkrēto maltīti var pavisam ātri un viegli, un tā, ka tā ir gan veselīga, gan garšīga un der ikvienam ģimenē.

Ja tev ir ledusskapī sacepts burkāns ar sīpolu, tad tu vari uztaisīt jebkuru ēdienu. Burtiski jebkuru.

Sarunas pieturpunkti

2:30 Kādas karjeras pārmaiņas pēdējā laikā piedzīvojusi Anna Birmane jeb Anna Panna

5:17 Kas ir “kastīšu karaļvalsts” princips ledusskapī

9:11 Kā Annas ģimenē notiek “meal prep”, jeb ēdiena sagatavošana ilgākam laikam

14:11 Kuri ir tie virtuves rīki un iekārtas jeb “gadžeti”, kas atvieglo dzīvi

28:52 Triki, kā nepārtērēt pārtikai veltīto budžetu, un kur izdevīgāk iepirkties

34:40 Kā iesaistīt bērnus virtuves darbiņos un radināt pie veselīgākas ēšanas

39:04 Veids, kā organizēt virtuvi, lai arī parējie ģimenes locekļi tajā spētu orientēties

42:12 Dažādi risinājumi maltīšu sagatavošanai izbraucieniem

50:16 Kas ir Apzinātās virtuves grupa

55:40 Kā sabalansēt garšas, lai vienkāršu ēdienu padarītu interesantu un bagātīgu

1:00:46 Pieeja, kā gudri mainīt attiecības ar ēdienu

Sarunā pieminētā informācija